Tuesday, 21 January 2014

Diet Cara Sendiri

Hari tu Dhia ade cakap Dhia nk buat Atkins kan. Dhia buat 3 hari je lepas tu masuk hosp, kena masuk air gula doc ckp gula kurang badan lemah sebab tu pitam. Ngeri tak? heheh. Ni bukan salah diet Atkins ok ni salah Dhia mungkin xikut betul2 ke ape. Tapi 3 hari tu, pagi2 dhia makan telur half cook.. tengahari ayam..petang green tea malam ayam. Dhia xleh makan lauk byk2 rasa muak. Lepas warded tu Dhia wt kesimpulan Dhia mungkin xsesuai dgn diet Atkin ni.

Dhia xmasuk ward pn..magrib dtg masuk air smpai jam 12 dh boleh balik. Dan esoknya Dhia plan Diet cara Dhia sendri melalui pembacaan sebelum2 ni.  Esoknya tu jugak Dhia tolak troly masuk tesco hihi. Basic Dhia ambil hari2 Apple cider (pagi/sblm tidur), Dhia beli beras herba faiza yg utk org diabetis tu, sayur2 hijau etc. Dhia makan nasi mcm biasa tapi tengahari. Malam dia makan yg light2 je. Tapi kdg2 malam teman husband makan, Dhia akan makan sikit je nasi dan lebihkan sayur. Dhia ambil ikan, ayam, daging mcm biasa tp portion yg sedikit. Dan stakat ni dhia x konsisten jogging tiap2 minggu lagi. Hari ni timbang 52kg. Mau tak terkejut. Dhia xnampak sgt perubahan kt badan tapi lemak kt blakang (bhgn bila pakai coli tu ) dah kurang. Tp lengan still nmpk besar. Dhia tak tau kurang kat mana, mungkin sikit kat bahagian perut n pinggang. Turun banyak jugak sbb mungkin sblm ni Dhia kalau makan gila2..sekali makan 2 pinggan nasi hihi. Skrg dh separuh pinggan. Harap berat dapat maintain dulu. Xnak turun terlalu cepat nanti xcantik plak kan sbb Dhia tak senaman sgt. Target 45 nk capai March ni. Tp xtau lah kalau esok jadi pegi lppkn kena cucuk perut makan clomid mungkin berat akan naik ke ape atau akan ganggu proses turunkan badan.

Tapi nk buat cmna usaha kena teruskan...cuma kena pandai control. Bila ambil ubat hormon ni mood swing xtentu arah, slera pn bertambah. Keep calm, u can do it huhu. Dhia nak baby..Teringin sgt nk preggy n ade baby..xpenah pn rasa cmna mengandung...cmna rasa nampak double line. Kalau dapat itula berita paling gembira seumur hidup haha.

No comments:

Post a Comment