Sunday, 5 January 2014

Metformin

Baru ni pegi jumpa doc cakap nak stop clomid then doc bagi metformin.. Dhia tengah nk kuruskan badan so Dhia rasa better hold dulu clomid utk next IUI. Skrg doc  bagi Dhia metformin. 500mg/day. Suruh cuba utk sebulan.

Kesannya?.. Yea Dhia sejak amik metformin..selera tak menentu kdg2 rasa xnk makan, kdg2 rasa nk mkn mcm2 huhu. Dah seminggu ambil metformin xdalah alahan yg teruk mcm amik clomid. Dhia rasa pening, kdg2 mual tp jap je lah. Tapi Dhia ade bace blog kalau xnak side effect dr metformin..tengok balik apa kita makan. Kalau lebih lemak n karbo mmglah side effect tu makin kuat, kalau jaga makan n exercise mungkin hampir semua side effect xda.

Adakah metformin akan bantu PCOS dia dan Dhia serasi dgnnnye..Xpe kita tengok nanti. Dhia akan update. Ade sesape penah ambil metformin? Story le hehe.

3 comments:

  1. Dhia, i did took metformin dulu. memang turun berat i sebab x lalu makan. i pening makan metformin. in terms of keberkesanan, ok kot...coz my insulin reading turun. but the best remedy of course la when i turunkan berat badan :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thx sbb komen..ST..so kalau saya turunkan berat badan secara natural n kawal pemakanan perlu x saya amik metformin ni. Rasa malas terikat dgn ubat yg bagi dizzy ni huhu

      Delete
    2. InshaAllah x perlu... but still get doc's advise ya...

      Delete