Monday, 30 December 2013

Period ! CD 5

Dhia period 26/12.. last month 25/11.. cycle lepas dhia ade cakap Dhia amek ovamit kan.. Period Dhia kali ni pelik..cuma sehari heavy period.. lepas tu dah takda..pelik betulla..selama ni paling sikit 4 hari. Pening fikir. Mungkin Dhia stress.. Dhia nak baby sgt2 dan dalam masa yg sama ramai org tanya2..n ramai sedara dekat yg dh preggy. Ya Allahhhhhh.. terasa berat dada ni. Sebak , sedih semua ada.

Dhia ada cakap Dhia nak buat IUI bulan 1.. memandangkan period Dhia tah pape..Dhia x confident nk proceed 2nd IUI tuk januari.. Dhia akan buat lepas cycle ni. Jadi bulan 1!!! Dhia nak jogging n jaga makan. Please la Dhia kena kuat Dhia nak anak..rasa macam takut umur makin meningkat tapi xde anak lagi. Memanglah rezeki tu dari Allah. Tapi kita kena berusaha. Kita xmacam org lain. Kita banyak masalah. Susah nk pregnant. Ya Allah..kesian kt hubby .... bila org tanya muka hubby mcm sedih..Dhia pn sedih..tp apakan daya..Maafkan Dhiaa dgn ketaksempurnaan yg ada ni..habis terpalit hubby Dhia juga..

Thursday, 19 December 2013

Interview.. Sad ...

Kan hari tu dhia cakap nk g interbiu gomen hari ni. Dah la datang lambat sebab sesat lepastu kena tegur ngn peg spa tu pasal result xsama. Beza nye (B+) n (B-) dhia main isi je result STPM... Adoila.. so dah tau dah xdapat interbiu kali ni. Cuba lagi next time. Umo pn makin meningkat..nampaknya xdalah peluang aku nak keja gomen. Nanti sah2 kena repeat exam. Dugaan betul. Nak wat cmnakan..bukannya anak org kaya nak senang2 leh wat ape kita suka. Nak dapat keja pn susah. Xpelah.. Dhia nak try swasta pulak cari2 pengalaman.

TTC update, samalam pegi banyak farmasi tanya pasal vitex..ada yg blur ada yg tau tapi ubat tu xda. Camna yer nk cari Vitex..dah macam rare pulak nak jumpa. Help...lagi 5-7 hari akan period.. Jadi cycle depan Dhia nk try vitex. Sape2 yg tau tolong bagitau lokasi ye, nak g cari.

Tuesday, 17 December 2013

Sakit dan Tekanan

2 in 1 dah package datang huhu. Pagi tadi aku sakit gila2 kat rahim tu sampai xleh gerak sampai nagis2 uwaaaa tak tau lah kenapa kalau ikutkan dh CD23 xmungkin sbb ovulate sbb cycle aku pendek. Apakah yg sakit sgt niiii.. rasa macam baru lepas buat HSG. Ya Allah lepas sakit pagi tadi sambung tido baring2 2 jam tido bagun2 hilang dah cuma sakit sikit2 bila nak kencing. Bersabarlah tunggu bulan satu cycle Dhia akan check ke LPPKN balik. Nak tengok la kot2 ada cyst ke hape.

Tekanan plak pasal Jumaat ni Dhia ada interbiu spa.. xpernah pegi interbiu spa. Rasa malas pegi, sbb dah tau susah nak dapat tapi rasa nak pegi sebab nak rasa pengalaman interbiu gomen. Dhia lepas grad keja kejap ja lepas tu buat biz kecik2 jual2 barang. 2014 ni Dhia rasa nak kerja, xkira la kerja ape pn, rasa dh mcm katak bawah tempurung xbergaul ngn org haha. Sepanjang xkerja ni knowledge out betul la haha. Kang buatnye dia tanye mcm2 abesla teserlah kegabraan ku ini. Redah je lah. ada masalah lagi ni esok nak kena pegi PEjabat pelajaran nak kene amik salinan sijil spm stpm sebab semua dh musnah sebab banjir. Abes la sijil2 time univ dah xboleh diselamatkan. Camne ye..kalau diaorg tanya mana sijil2 time univ. Sedihla..

Satu lagi aku nak gtau..2014 ni AKU NAK BABY AKU NAK PREGGY!!! (meroyan tak tentu pasal)

Sebelum tu kena la berusaha rawat pcos ku.

kene exercise, jgn byk makan nasik, makan lebih sayur...turunkan berat badan yang dah terlebih 10kg ni
share lah menu diet korang.

Sunday, 15 December 2013

TTC UPDATE : AKU TERASA!!!

Hari ni Dhia buka je FB de update pasal Dato' CT timang cucu pertama. Dan banyak lah komen2 dibawah ada yg teruk  ada yg elok. Yg teruk tu macam2 org cakap, perempuan perampas suami org mmg payah dapat anak la.. pakai susuk la sbb tu xdpt anak..macam2..Subhanallah..kenapa ada org2 cmni. Ingatlah wahai mulut2 busuk yang bercakap seolah2 xda agama. Kalau kena batang hidung sendri ahli keluarga..anak ..baru tau kan. Sape yg kawen xnk anak. Kesian Dato CT mesti rasa lebih teruk dr aku. Aku xglemer xda lah org ramai tanya, kutuk n mengata. Mcmana lah ye .. banyak pahala Dato; CT yg pengutuk2 ni bagi kan. Tak pe Dato' CT, bersabarlah..

Ttc update bulan ni.. Dhia buat OPK sampai CD10-CD18 xde pn double line..xtaulah ovulate ke x ataupun OPK tu mmg jenis murah (salahkan OPK plak ye haha). Skrg ni bahagian bawah belah kanan asik sakit. Risau Dhia kalau2 amik ubat clomid ni jadi Cyst bagai...Risauuu youuuu. Harap2 hilang la nanti. Punya la nak preggy makan ubat sana sini..kang benda lain lak muncul huhu. Takut sudaaaah.

Friday, 6 December 2013

CD 13 TTC Update

Hari ni CD13 Dhia.. dah buat OPK smlm dan hari ni. Xda pun double line. EWCM pn xnampak. Sedih. Perut pn xrasa sakit mcm cramp ke ape. Xovulate ke Dhia bulan ni. Sedihnya.

PCOS & Kesuburan

Dhia nak mencoret tentang penyakit PCOS. Umum dah tau ape penyakit PCOS ni. Tapi biar Dhia explain sikit ape, mengapa n bagaimana nak merawat PCOS melalui pembacaan Dhia di blog2. PCOS adalah singkatan kepada sindrom ovari polisistik iaitu keadaan di mana hormon wanita tak seimbang. Keadaan yang boleh mengganggu sistem peranakan wanita di mana folikel2 yang terdapat dalam ovari tidak menjadi matang dan seterusnya gagal untuk mengeluarkan telur untuk di senyawakan dan menyebabkan sukar hamil.


Dhia sendiri pengidap PCOS, progrestrone pun rendah. Clomid 3 cycle macam tak membantu Dhia ovulate normal. Telur2 tetap kecil. Kalau dengan bantuan gonal or puregon barulah telur2 memberi ransagan utk besar dan dipecah kan dengan HSG trigger shot.

Melalui pembacaan dari blog2 kt malaysia n blog2 omputih. Dhia simpulkan macamana nak merawat PCOS.

Cara Merawat PCOS:

1. Turunkan berat badan melaui senaman ataupun dalam masa yang sama ambil metformin.
2. Jaga pengambilan karbo jangan melebihi pegambilan harian. Lebihkan sayuran dan buah     buahan. Kalau nak lagi ok pengambilan setiap hari 80% raw 20% cooked.
3. Kawal stress dan sentiasa berfikiran positif. Jangan panik, risau dan rendah diri. Cuba           lakukan perkara2 yang seronok dalam erti kata lain Enjoy ur life :).
4. Kawal pengambilan gula. Elak fast food, minuman bergas, kopi, alkohol.

Supplement yang sesuai merawat PCOS:

1. Omega 3
2. Vitex
3. Surbex zinc (ada vit c, b, e)

dan banyak lagi. Tapi Dhia rasa 3 yg di atas ni dah sesuai merawat dari mengambil clomid banyak cycle pn tak elok jugak. Pada yg nak berehat dari rawatan tu eloklah amalkan supplement ni.


Wednesday, 4 December 2013

TTC update CD 11

Hari ni dhia CD 11.. Berita buruk Dhia lupa bawak  opk. Semalam sampai Jumaat Dhia ada training di Johor Bharu, lupa plak nak bawak OPK. Harap2 masih sempat sebab setakat ni xda egg white lagi keluar. Tapi betul ke kalau ambil clomid mesti akan ovulate tanpa HCG shot. Dhia pun tak tau. Ambil clomid ni betul ke boleh buat sakit bila nak bersama sebab kurang cecair. Ape pun esok Dhia akan buat OPK test esok CD 12.

Monday, 2 December 2013

TTC update CD8

Hari ni Dhia CD8, opk test Dhia dah order tapi tak sampai2 lagi. Harap esok dah sampai. Dhia nak start buat opk CD 10-  CD 17. Nak tengok bulan ni bleh ovulate ke tak. Sedih rasa tiap2 bulan hampa. Dhia plan nk IUI kedua Jan nanti. Dhia bukan xnak bbt chart tapi suhu badan dhia ni. Period ke xperiod tinggi je xde perubahan. 37'c dr waktu subur smpai dtg period. Tak taulah kesan ubat atau pape. Dhia habiskan ovamit yg tinggal dari CD5-CD8 untuk bulan ni. Doa2kan yer.

Tuesday, 26 November 2013

Planning Rawatan Akupuntur & Hemeopathy Disember

Dhia plan nak rehat untuk bulan 12 ni.. akan sambung IUI kedua pada Januari. Persediaan sebelum IUI kedua Dhia nak buat rawatan akupuntur dulu. Dan nak try amalkan pati delima, susu, kurma, kismis n buah tiin. Dan Dhia nak jaga pemakanan. Ok pape nanti Dhia update.

Saturday, 23 November 2013

17 DPO Period. #1 IUI Failed

Baru je period..means period Dhia failed kali ni. Sedihnyaaa.. cuba lagi ... bulan 1 baru nak sambung balik 2nd IUI. Doakan saya

Thursday, 21 November 2013

2 Weeks Wait 15DPUI

Untuk pengetahuan semua hari ni Dhia dah 15DPUI, semalam tanda2 nak period dah ada, sakit kawasan Miss V, dan rasa macam cramp sebelah kanan macam biasa period. Dhia dah sedih, hati Dhia ni memang rasa Dhia akan period, Last mens 28/10 hari Khamis minggu depan. Perlu ke Dhia test UPT skrg atau pun tunggu period datang je. Berbelah bagi rasa nak test takut negative.

Wednesday, 20 November 2013

Rawatan di LPPKN

Dhia buat rawatan di LPPKN under Dr.Ghaffar. So far Dhia dah buat HSG, result ok tiada block. Result darah hari ke 21 tak memberangsangkan. Bermasalah progesterone rendah iaitu bacaan 21. Done Clomid cycle pertama (100mg) setiap malam dan  try natural tak berjaya. Dr Ghaffar suggest buat IUI, Jadi saya mengambil keputusan untuk buat IUI pada 7 Nov. Sekarang masih dalam 2 Weeks Wait. Doakan saya kawan2. 

Hi Bloggers! I'm TTCian

Salam perkenalan buat semua. Nama saya Dhia, baru terasa nak berblog untuk mengisi masa lapang sambil berkongsi tips2 untuk menimang cahaya mata. Dhia dah dekat 3 tahun kawin tapi masih belum ada rezeki. Harap kawan2 sudi berkawan dan berkongsi pengalaman dengan saya. Good Luck kawan2 yg sekapal dengan saya.